Zoek Reflex

De Zoek- of ‘Rooting’ Reflex is een reflex die zeker belangrijk is voor overleving.

Deze reflex zorgt er namelijk voor dat de pasgeboren baby ‘op zoek’ kan gaan naar de voedingsbron; de borst of fles  van de moederen/of de verzorger.

Door met de hand over het wangetje en/of naast de mond te strijken draait de baby het hoofdje en opent het de mond zodat het de speen of tepel in de mond kan nemen.

Deze reflex werkt vrijwel altijd samen met de zuigreflex; zodra het mondje aangeraakt wordt start het kind met zuigbewegingen te maken.

Dit is de allereerste bedoeling van de Zoek Reflex.

 

Reflexen zijn ook belangrijk in de verdere ontwikkeling.

De zoek- en zuigreflex zorgen ervoor dat de mondspieren steviger worden. Dit is belangrijk voor de articulatie en uitspraak bij het leren praten. Deze reflexen zorgen er ook voor dat de tong en de lippen zodanig ontwikkelen dat het kind door een rietje, en uiteindelijk uit een beker of glas kan drinken. Reflexen hebben dus een belangrijke taak in de ontwikkeling van alle bewegingspatronen.

 

Wat kun je nu zien wanneer de reflex niet goed ontwikkeld is?

  • het kind laat de mond vaak open hangen
  • het kind kwijlt veel en/of spreekt met veel speeksel
  • het kind haalt adem door de mond
  • het kind is een slordige eter; de jam of pindakaas zit soms tot aan de oren (hoewel dat natuurlijk ook komt doordat zij de boterham als een half maantje uithappen)
  • het kind is gevoelig voor aanrakingen aan het gezicht en soms het hele hoofd

 

Reflexen laten een kind ontwikkelen en wanneer een kind ergens moeite mee heeft, is het altijd een aanrader om te kijken of er nog niet geïntegreerde reflexen aanwezig zijn.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.