Babkin Palmomental Reflex

Hoe belangrijk zijn toch die handjes voor de bewegingsontwikkeling van het jonge kind

Nog een Hand Reflex, maar nu eentje die heel nauw samenwerkt met de mond, is de Bapkin Palmomental Reflex.

Deze reflex laat zich zien als je in de handpalm van een kind duwt (meestal met je duim). Het mondje gaat open, en het hoofdje draait zich een beetje naar die kant toe waar de handpalm ingedrukt wordt.

Deze reflex helpt het kindje bij het drinken; kijk maar naar de handjes tijdens het drinken. Die houden graag iets vast omdat daardoor het mondje beter contact kan maken met de speen of borst.

Niet verwonderlijk dus dat deze reflex veel invloed heeft op de spraak- en taalontwikkeling. O.a. het articuleren, het sluiten van de mond, en het in de mond houden van de tong ontwikkelt zich beter als de Bapkin Palmomental Reflex ‘verdwijnt’.

 

Hoe ziet deze reflex eruit als hij nog actief is bij grote kinderen?

  • bij het schrijven komt de tong uit de mond
  • bij het schrijven beweegt de mond mee
  • bij andere bewegingen met de handen zoals knippen, knijpen, of duwen komt er spanning op de kaken en of beweegt de tong of de mond mee.

 

Deze reflex ontwikkelt zich door veel met de handjes te bewegen. Pakken, knijpen, vastgrijpen, trekken, duwen, tekenen, roeren, klutsen, alles wat maar met handen kan worden gedaan.

Hierdoor ontwikkelt zich meteen de fijne motoriek maar ook de proprioceptie ( hoe hard of zacht moet je iets vasthouden?).

Schrijft een kind (nog) niet zo netjes of is het schrijven nog erg inspannend, dan kun je beter gaan knijpen en grijpen, hangen en loslaten, om de schrijfmotoriek te verbeteren dan eindeloos letters oefenen.

Hetzelfde met de spraak; heeft het kind nog wat moeite met articuleren en uitspraak, ga dan lekker aan de slag met de handen.

Reflexen staan aan de basis van de hele ontwikkeling van een kind, en als iets (nog ) niet lukt of niet goed gaat, moet je terug naar die basis om het op te lossen en alsnog te laten ontwikkelen.

Bewegen is de basis voor groei!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.